Jakso 2 Riikka Pajunen - 7 askelta unelmatyöhön

Julkaistu Aug 28, 2022 |

Vieraana työelämävalmentaja ja Montevistan toimitusjohtaja Riikka Pajunen. Keskustellaan, miten löytää itselle merkityksellinen unelmatyö.



Podcastin taustasta:

Uravalmentaja Riikka Pajunen on ollut innoittajana omassa uramuutoksessani. Kun häneltä ilmestyi kirja, Omaa tehtävää etsimässä – löydä vahvuutesi ja intohimosi, pari vuotta sitten, hankin sen heti. Kirja on kannustava ja tarjoaa työkaluja tunnistamaan vahvuuksia ja löytämään uuden suunnan kohti unelmatyötä. Silloin ei ollut Riikan valmennusryhmiä tarjolla, mutta nyt Riikka pitää 7 askelta kohti unelmatyötä -valmennusryhmiä ja kevään valmennusryhmästä 89 % pääsi unelmatyöhön tai otti merkittäviä askelia kohtia omaa unelmatyötä.

Jos ei oikein tiedä, miten edetä. Kannattaa tsekata Riikan valmennusryhmä, joka kestää kolme kuukautta ja ryhmän kautta saa Riikan päivittäisen tuen. Yksilövalmennuksia Riikka ei tee tällä hetkellä.

Kun kysyin Riikalta, että haluaisiko hän lähteä podcastiin mukaan. Vastaus tuntemattomalle podcast-aloittelijalle oli: kyllä, lähden innoissani mukaan. Riikan innostus välittyy podcastista. Hän on unelmatyössään, kun pääsee auttamaan muita eteenpäin uralla. Oli huikea kokemus päästä haastattelemaan Riikkaa kiinnostavasta aiheesta. Toivottavasti viihdyt podcastin parissa.

***

Tervetuloa podcastin pariin. Minulla on vieraana Riikka Pajunen, uravalmentaja ja Montevistan toimitusjohtaja. Tervetuloa.

Kiitos Saara. Ihan mahtava olla mukana podcastissa ja puhumassa tärkeistä asioista.

Mikä titteli kuvaisi sinua parhaiten?

Intuitiivisesti tuli mieleen elämän ihmettelijä. Työelämässä kuvaan itseäni työelämävalmentajana ja hyvinvointivalmentajana. Linkitän kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja omannäköisen työuran yhteen. Ne eivät voi olla ilman toista.

Mitä teet tällä hetkellä ja kenelle tarjoat uravalmennusta ja palveluja?

Teen lähtijöille valmennuksia uudelle uralle, kun työsuhde päättyy. Valmentavaa johtamista ja tiimivalmennuksia. Yksi intohimoni on myös valmennusryhmän vetäminen kaksi kertaa vuodessa, heille, jotka haluavat tehdä uramuutoksen seitsemän askeleen avulla. Pidän kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin retriittejä Miri Rantion kanssa Kemiönsaarella. Kirjoitan blogeja, eri kirjoihin osia ja myös omia kirjoja on työnalla. Teen valmennusta ja myyntityötä. Olen 10-vuotiaan tytön äiti. Asun Mathildedalissa Teijon kansallispuiston kupeessa.

Pari vuotta sitten julkaistiin oma kirjani Omaa tehtävää etsimässä, löydä vahvuutesi ja intohimosi. Siitä on otettu neljä painosta. Halusin tehdä sen konkreettiseksi avuksi ja antaa käytännön työkaluja päästä eteenpäin. Jos työstä 98 % innostaa, niin asiat on aika hyvin. Mikään työ ei ole koko ajan unelmatyötä.

Mistä tunnistaa urakriisin?

Keho alkaa oireilla. On epämääräisiä flunssia, pääsärkyjä, nivelet ja iho oireilee. Pohtii asiaa päivittäin. Pohdinnat vievät aikaa ja energiaa, kun on yksin niiden kanssa. Voi kokea oman tilanteensa toivottomaksi ja vaikutusmahdollisuudet omaan työhönsä pieneksi. On menettänyt avaimet omaan tilanteeseensa.

Mistä löytää rohkeuden uramuutokseen ja lähtee tekemään asioita konkreettisesti?

Monesti tulee jokin sysäys, esim. uupumus, masennus, keho sairastuu, flunssa ei mene ohi. Tuska käy tarpeeksi kovaksi. Ihminen ei pienestä epämukavuudesta vielä liikahda mihinkään. Elämän herätyskellot soivat. Samalla tavalla, kun autossa syttyy varoitusvalo. Ihmiset huoltavat autojaan paremmin kuin itseään ja omaa kehoaan. Sysäys voi olla myös positiivinen. Muutoksia voi tehdä ajoissa, suuntautua hyvän sään aikana webinaarien, kirjojen pariin ennen kuin vasta uupuneena.

Ei ole tarkoitus, että ihminen on loppu, kun tulee töistä. Työ on kuitenkin merkittävä osaa elämää. Työn olisi hyvä olla mielekästä, että elämässä on järkeä. Työn ei välttämättä tarvitse olla kutsumus ja elämäntehtävä. Se voi olla mielekäs työ ja ura. Kunhan se ei vedä energioita alaspäin, ja se tuntuisi merkitykselliseltä, siinä voisi käyttää omia vahvuuksia ja intohimoja, mielenkiinnon kohteita, ja olisi oman arvojen mukainen. Arvoristiriidat vaikuttavat eniten, ei niinkään työn määrä.

Omaa tehtävää voi myös tuunata. Keskusteluyhteys omaan esihenkilöön on todella tärkeää. Mitä voin tehdä päivittäisellä tasolla. Tärkeää miettiä päivittäin omia rajoja ja omaa hyvinvointia.

Voiko uraa suunnitella?

Ennen puhuttiin urasuunnitelmista. Jotkut tietävät jo pienenä, mikä heistä tulee isona. Kannattaa tarkastella, haluaako sitä oikeasti ja haluaako joku muu sitä. Se on enemmän uranavigointia, menee askel kerrallaan siinä hetkessä, mikä tuntuu hyvältä. Se voi olla vuoden päästä eri ura. Elämäntehtävästä ei kannata ottaa stressiä. Sinun elämäntehtävä on olla mahdollisimman aito, oma itsesi joka päivä. Kun olet uskollinen tänään sille, että sinun elämäntehtävä on pitää huolta sinusta itsestäsi, ja tehdä asioita, jotka innostaa tänään. Jos joka päivä elät noin, niin elät joka päivä sinun elämäntehtävää. Teet asioita, jotka innostaa ja haet ja hakeudut työpaikkoihin, jotka aidosti innostaa ja mihin sinulla on vahvuuksia, hakeudut opiskelemaan siten, että sinulla on vaihtoehtoja, ja mikä innostaa eniten eikä niin, että mihin pääsee helposti tai mitä muut haluavat. Paluu omaan sydämeen ja intuition äärelle. Kuka minä olen ja mikä on minulle oikea ratkaisu ja oikeasti hyväksi. Ja hakee tukea, jos ei kuule omaa intuition ääntä. Jos on hukassa eikä tiedä yhtään, silloin uravalmentajat auttavat ja kysyvät kysymyksiä, jotta solmut lähtevät avautumaan. Uravalmentajat eivät anna vastauksia suoraan, mitä pitää tehdä. Vaan se tulee itse oivaltaa. Esimerkiksi kevään valmennusryhmässä, joka kesti 2 kuukautta, oli 44 osallistujaa, heistä 89 % pääsi unelmatyöhön tai otti merkittäviä askelia kohtia omaa unelmatyötä. Purettiin uskomuksia, saatiin lisää rohkeutta, vinkkejä ja pystyi käsittelemään seitsemän askeleen avulla rauhassa omaa prosessia. Ei jäänyt yksin sen kanssa.

Kenelle valmennusryhmästä olisi hyötyä?

Kaikille, jotka haluavat muutosta omaan hyvinvointiin, stressitasoihin, yrittäjiksi aikoville, uutta työtä, ja uutta suuntaa etsiville. Askeleet ovat:

  1. Rohkeus, uskomukset ja pelot. 
  2. Oma voima. Vahvistetaan oma kokonaisvaltainen hyvinvointi. Rakennetaan kivijalka kuntoon. Missä tasolla sinun stressitasosi on ja mitä voit tehdä sille. Ajankäyttö.
  3. Vahvuudet. Tunnistetaan omat vahvuudet ja oma osaaminen. Miten niitä voidaan hyödyntää. 
  4. Motivaatio ja intohimo. Mistä olet innostunut. Tehdään motivaatio- ja intohimokartat. 
  5. Tehdään näiden pohjalta visio. Mihin sopisin, kun on nämä vahvuudet ja intohimot. Tehdään unelmatyökartta. 
  6. Konkreettinen suunnitelma aiempien askeleiden pohjalta. Kenelle soitan, mitä lähden tutkimaan ja opiskelemaan. Minne hakeudun, mitä työpaikkoja haen. Perustanko yrityksen.
  7. Toiminta. Lähdetään työnhakuprojektiin. 

Ei tarvitse hakea mutu-tuntumalla, kun on kartoitettu vahvuudet ja pystyy perustelemaan hakuvaiheessa, miksi haen tätä tehtävää. Yleensä siinä vaiheessa on kirkastunut, mitä haluaa ja millaisia tehtäviä aikoo hakea. Toisaalta voi myös selvitä, että haluan jäädä tähän nykyiseen työpaikkaan, mutta haluan eri tehtäviin tai haluan muutosta, tehdä enemmän etätyötä. Jotta oma kokonaisvaltainen hyvinvointi toteutuu.

Ryhmä soveltuu monentyyppisille, mukana on ollut nuoria ja 60-vuotiaita. Iällä ei ole väliä ja jokainen on juuri oikeanikäinen. Kaikki luulevat olevansa vääränikäisiä työmarkkinoille, on tärkeää hyväksyä nykytilanne. Valmennusryhmässä livewebinaarit ovat joka toinen viikko ja pystyy keskustelemaan myös ryhmässä. On mahdollista olla aktiivisesti ryhmässä mukana tai kuunnella ja tehdä itsenäisesti tehtäviä. Syksyn ryhmä kestää kolme kuukautta. En tee yksilövalmennuksia, mutta annan ryhmälle kaikkeni ja tuen päivittäin. Jos ei tiedä mitä haluaa, jotta tulisi oma suunta selville. Minua kiinnostaa, mihin ryhmäläiset ovat päässeet valmennuksen jälkeen.

Minkä uskomuksen haluaisit muuttaa työnhakuun liittyen?

Olen vääränikäinen. Olen vain tällainen tavallinen ja keskinkertainen. Ei nähdä omaa erityisyyttään. Jokaisella on erityiset lahjat. Kun käyttää omia vahvuuksia, muut hyötyvät niistä. Jokainen on uniikki ja arvokas. Sinä olet erityinen, suoranainen kävelevä ihme. Meitä kaikki tarvitaan tasapuolisesti.

Hakemuksessa on tärkeää nostaa esiin omat vahvuudet ja miten ne tulevat esiin työelämässä. Kertoo, mistä on itse innostunut. Käytännön esimerkit ja tarinat jäävät mieleen. Uskoo itseensä. Rekrytoijat näkevät sen, uskooko hakija itseensä. Rekrytoijan on helppo uskoa hakijaa, joka uskoo itseensä.

Olisiko sinulla mielessä innostava uratarina, jonka voisit jakaa?

Olin juuri Natural High Healing -festivaaleilla, jossa yksi osallistuja kertoi työpajassa, että olin kysynyt neljä vuotta sitten ratkaisevan kysymyksen luennolla ja hän oli tehnyt luennon aikana päätöksen, että irtisanoutuu omasta työstään. Se oli kytenyt mielessä ja siinä hetkessä tuli, että nyt se tapahtuu. Nyt on neljä vuotta kulunut ja hän on perustanut oman yrityksen ja tekee unelmatyötään health coachina. On omassa elementissään, omilla vahvuuksilla ja omilla intohimoilla, työ tuntuu supertärkeältä ja merkitykselliseltä.

Yksi uskomus on, että ei minulle ole unelmatyötä. Unelmatyöt on vain muille. Voi miettiä, että mitä unelmatyö tarkoittaa itselle. Ei tarvitse täyttää tiettyjä kriteerejä, riittää, että se on itselle unelmatyö ja viihtyy siinä.

Mikä tuo sinulle tällä hetkellä merkityksellisyyttä?

Kun näen ihmisten muutoksen, kun he löytävät elämänilon. Prosessissa voi kuoriutua monenlaisia asioita esiin. Positiivinen muutos on minulle merkityksellistä. Vaikka valmennusryhmään tulisi vain yksi ihminen, niin vetäisin sen silti täysillä läpi. Toivon, että pystyisin auttamaan useampia. Webinaareissa on usein satoja ihmisiä kerralla ja välillä tuhansia.

Mikä sinusta piti tulla isona?

Hotellin vastaanottovirkailija ja luokanopettaja. Vastaanottovirkailijana voisi auttaa monia ihmisiä ja olla ihmisten kanssa. Ja luokanopettajana auttamaan kasvamaan omaksi aidoksi itsekseen. Minusta tuli luokanopettaja, mutta päädyin tekemään aikuiskoulutuksen puolelle työhyvinvointiasioita, kun valmistuin. En mennyt ala-asteelle opettajaksi. Siitä lähti ura kansainvälisissä konsulttifirmoissa rekrytoijana ja HR-tiimeissä. Työuupumus oli siinä välissä ja vuoden sapattivapaa työelämästä ja siitä sitten siirryin pikkuhiljaa yrittäjäksi. Nyt olen ollut 12 vuotta yrittäjänä.

Mikä sinulle tuo iloa, innostusta ja inspiraatiota?

Työelämässä äsken mainitut. Voin toteuttaa helposti minun ideoita. Jos saan blogi-idean, kirjoitan ja julkaisen sen. Helppous ja vapaus. Yrittäjyyteen liittyy omat haasteet ja iso vastuu. Minua inspiroi luonto, olen paljon luonnossa. Vastapainona on myös musiikki, soitan, laulan, tanssin, käyn livekeikoilla, kuuntelen sanoituksia. Liikkuminen ja tanssiminen. Juuri ennen podcastia tulin salilta ja eilen oltiin kolmen tunnin yinjoogassa ja äänimaljarentoutuksessa. Hyvä arki ja että arjessa olisi paljon iloa. Elämä tuo meille haasteita ja surua ja käsiteltävää, ikäviä yllätyksiä. Nähdä asiat eri näkökulmista ja sallia kaikki tunteet. Ei tarvitse elää positiivisessa kuplassa. Elää tätä elämää ja ottaa vastaan mitä tulee. Saada työkaluja, mitä sitten eteen tuleekaan.

Missä olet viiden vuoden päästä?

Elämä on arvaamatonta. Olen avoin sille, mihin minua johdatetaan. Haluaisin olla täällä Mathildedalissa viiden vuoden päästä unelmakodissani järven rannalla. Haluaisin tehdä enemmän unelmatyöryhmiä, auttaa enemmän ihmisiä, eikä kuormittaisi itseä liikaa. Löytäisi keinoja auttaa muita muutoksissa eteenpäin. Haluan nähdä maailmaa ja matkustella. Minun elämäni on tällä hetkellä sellaista, minkä haluaisin sen olevan viiden vuoden päästä. Isoin unelma on elää hyvää arkea.

Mistä tietää, onko itsestä ainesta esihenkilöksi tai johtajaksi?

Ne ovat kaksi aivan erilaista tehtävää. Johtaa muita, olla esihenkilönä, vastata muiden töistä, innostaa, antaa palautetta, luoda tavoitteita, tukea, auttaa, valmentaa työnarjessa muita vai asiantuntijana oppia syventämään omaa asiantuntemusta. Miettiä, mitä osaamista ja vahvuuksia kummassakin tehtävässä tarvitaan. Kumpi tehtävä tuntuu itselle luontaisemmalta. Valintaa ei tarvitse tehdä loppuelämäksi. Kiinnostaako itseä enemmän muiden valmentaminen? Voi olla myös asiantuntija ja esihenkilö samaan aikaan. Siihen on erilaisia testejä olemassa. Asiantuntijasta esihenkilöksi. Innostaako pitää tiimipalavereja, kehityskeskusteluja, sparraushetkiä oman tiimin kanssa, tavoitteen asetantaa, antaa palautetta. Onko se innostavan kuuloinen työkuva. Vai onko innostavampaa syventyä omaan asiantuntijuuteen ja mennä seminaareihin ja oppia lisää ja kehittyä ja kouluttautua omassa ydinosaamisessaan.

Olen molempia kokeillut ja asiantuntijarooli sopii itselle paremmin. Olen enemmän valmentamiseen suuntautunut. Hyvä miettiä rauhassa, esihenkilö ei ole ylennys asiantuntijatehtävästä.

Kannattaako työnhakuilmoitukseen soittaa?

Aina kannattaa soittaa ja valmistautua hyvin puheluun. Miettii etukäteen kysymykset. Mikä ei käy ilmi ilmoituksesta. Miten kertoa itsestä, oma hissipuhe, miksi on hakemassa, mitä minulla on annettavaa, mitä te hyödytte minusta, mitä vahvuuksia minulla on, millainen olen työkaverina, jos on jotain erityistä, mikä jää mieleen. Soittaa numeroon annettuna aikana ja laittaa hakemus mahdollisimman nopeasti. Se, miten haet töitä kertoo siitä, miten teet töitä. Jos olet viimetipan ihminen, se näkyy hakuvaiheessa jo. Aika moni on viimetipan ihminen. Joskus käy niin, että ilmoitus poistetaan kolmen päivän jälkeen, kun on tullut 300 hakemusta, silloin jäät haun ulkopuolelle, jos et ole hakenut ajoissa.

Miten lähteä tekemään hakemusta ja CV:tä, jos edellisestä hausta on kulunut aikaa?

Kirjassani on työnhakuosio, jossa on tärkeimmät vinkit siihen ja työnhakuun. On hyvä saada ajanmukaista sparrausta, miten CV tehdään, miten myydään omaa osaamista. Viimeisten vuosien aikana on muuttunut paljon asioita. Suurin osa työllistyy piilotyöpaikkojen kautta, noin 80 % avoimista paikoista on piilotyöpaikkoja, joita ei julkaista missään. Minun Youtube-kanavalta löytyy 1,5 tunnin valmennusvideo, miten löydetään ja luodaan ja lähestytään piilotyöpaikkoja. Mysteeri ratkeaa videossa, mistä on kyse. Se on suosituimpia videoitani. Valmennusryhmässä käydään läpi, miten voi löytää piilotyöpaikkoja.

Mitkä ovat sinun jaksamisen tukipilarit?

Ystävät. Merkityksellinen työ. Vahvat tukijoukot. Lapsi opettaa ja kasvattaa äitiään. Syvin arvo: haluaisin, että ihmiset eläisivät omannäköistä ja onnellista elämää.

Mitä haluaisit sanoa tähän loppuun?

Kaikki on juuri nyt niin kuin kuuluukin olla. Niin minun kuin sinunkin elämässä. Meillä on iso tarve mennä aina eteenpäin ja olla seuraavassa hetkessä. Kun tämä on ratkaistu, niin sitten voin olla onnellinen. Just nyt ollaan kiitollisia siitä, mitä meillä on. Koska meillä ei ole takeita, mitä seuraavaksi tapahtuu. Hyväksytään se. Sinulla on sellaiset osaamiset ja taidot, mitkä tarvitset mennäksesi eteenpäin, minne olet menossa. Kaikki palapelin palat järjestyy työelämässä, lähdet rohkeasti katsomaan niitä eteenpäin. Matka on mielenkiintoinen. Tulee erilaisia asioita vastaan, mutta niistä aina selvitään. Yhdessä täällä ollaan, samassa veneessä. Älä jää yksin sinun haasteisiin.

Kirjassasi on kohta: sinä olet elämäsi paras asiantuntija, joten ethän anna muiden määritellä unelmatyötäsi. Valitsit tämän elämän, et vain tyytynyt siihen.

Voisi 10 vuoden päästä sanoa, että en tyytynyt puoliuupuneeseen elämään, tämä oli minun näköinen upea matka.

Kiitos paljon tästä haastattelusta. Oli ihana jutella. Toivon tsemppiä syksyyn ja valmennusryhmään, jotta mahdollisimman moni löytää sinne tiensä ja löytää omaan elämäänsä työkaluja ja keinoja, pohdintoja ja apua siihen, mihin edetä.

Kiitos paljon. Ihanaa, että kuuntelit meidän podcastia, kaikkea hyvää sinulle. Kiitos Saara. Tämä oli mielenkiintoinen keskustelu.

Kiitos sinulle.