Jakso 1: Juha Vartiainen - Matka startupista scaleupiksi

Julkaistu Aug 14, 2022 |

Ensimmäisen jakson vieraana on Juha Vartiainen, IQM Finland Oy:n yksi perustajista ja operatiivinen johtaja.Kuullaan, miten kvanttitietokoneita valmistava yritys lähti liikkeelle ja miten se on parissa vuodessa kasvanut parin sadan työntekijän yritykseksi. Mitä ajatuksia ensimmäisten työntekijöiden saapuminen Suomeen herätti? Keskustellaan myös motivaatiosta ja omasta hyvinvoinnista.

Juha Vartiainen Saara Hyönen

Esittely:

Juha Vartiainen, yksi IQM:n perustajista ja operatiivinen johtaja, fyysikko. Juha opiskeli Espoon Otaniemessä teknillistä fysiikkaa ja teki väitöskirjan kvanttilaskennasta. Sen jälkeen siirtyi muihin yrityksiin ja palasi 12 vuoden jälkeen palasi takaisin kvanttilaskennan pariin. IQM Finland Oy:n ensimmäinen kvanttitietokone valmistui marraskuussa 2021, joka oli ensimmäinen osa kolmen vuoden ajan kestävästä projektista, jossa toimitetaan 50-kubitin kvanttitietokone. Toimintaa on Espoon lisäksi myös Saksassa, Ranskassa ja Espanjassa.

Mistä kaikki lähti liikkeelle?

Tässä on pidempi historia taustalla. 2000-luvun alussa japanilainen professori piti luennot Suomessa kvanttilaskennasta ja tein silloin tutkimusta väitöskirjaan liittyen. Jo silloin nousi ajatus laittaa yritys pystyyn. Vuonna 2017 kuulivat, että vastaavista tutkimusryhmistä on syntynyt yrityksiä ja ne ovat saaneet rahoituksia. Päättivät silloin, että jos saavat rahoituksen pystyyn, niin perustetaan yritys. Sillä kertaa yritys ei vielä syntynyt, mutta pari kuukautta myöhemmin tuli toinen kävijä, joka ehdotti yrityksen perustamista. Tämän jälkeen oli selvää, että yritys perustetaan. Rahoituksen saaminen kesti noin kaksi vuotta. Kesäkuussa 2019 allekirjoitettiin sopimukset.

Oliko helppo jättää palkkatyö?

Kun pari vuotta oli tehty taustatyötä, niin palkkatyöstä pois siirtyminen oli helpompaa. Mutta tämä on kuitenkin aivan erilainen maailma.

Osasitko ajatella, millaista työ tulisi olemaan?

Alussa ajatteli, että on kova kiire ja työ vakiintuisi, mutta edelleen kolmen vuoden jälkeen kiire on jatkunut. Työ on kokonaisvaltaista, eikä toistuvaa rutiinia ole syntynyt. Yritys kasvaa koko ajan ja muuttuu. Uuden käynnistämisen tohina on edelleen päällä. Nopeus työn teon määrään on moninkertainen aiempaan verrattuna.

Onko työntekijöiden saaminen ollut vaikeaa?

Aluksi parikymmentä ihmistä saatiin mukaan, kun rahoitus saatiin kasaan ja ihmiset lähti mukaan ideaan. Aluksi IQM oli startup vailla nimeä ja historiaa, rekrytointi oli vaikeaa ja piti paljon suostutella henkilöitä. Kun päästiin sen kynnyksen yli ja IQM on ihmisten tietoisuudessa, niin rekrytointi on ollut helpompaa. Tähän tarvitaan hyvin erikoislaatuista osaamista ja osaajia on vähän, ihmisiä joudutaan houkuttelemaan ulkomailta töihin. Paljon joudutaan tekemään sen eteen työtä.

Mikä on ollut kaikista yllättävintä tässä alussa?

Työn määrä ja kokonaisvaltaisuus. Päivät on täynnä tekemistä. Uusiin tilanteisiin reagoimista hetkessä.

Mikä on ollut siisteintä mitä olet päässyt tekemään?

On tavannut paljon mielenkiintoisia ihmisiä. Kävimme Intiassa neljässä eri kaupungissa tapaamassa potentiaalisia asiakkailta, he odottivat näkevänsä IQM:n. Oli hieno viikko. Koko IQM:n olemassa oloajan on ollut COVID eikä matkustaminen ole onnistunut. Kun menee Intiaan ja IQM tunnetaan ja tuloa odotetaan, niin se oli sykähdyttävä hetki.

Mistä saitte apua aloitusvaiheeseen?

Alkuvaiheessa oli paljon keskusteluja eri ihmisten kanssa, kun IQM:n liiketoimintasuunnitelmaa työstettiin ja apua siihen, kuinka lähestyä sijoittajia. Kun sijoittajat innostuivat lähtemään mukaan, niin saatiin heiltä kontakteja ja apua, mihin suuntaan IQM:ää kannattaa kehittää. Lisäksi Business Finlandilta saatiin rahoitusta. Omilta verkostoilta ja kokeneemmilta yrittäjiltä saatiin myös apua.

Millainen sinun työpäiväsi on tällä hetkellä?

Nykyisin on enemmän kasvokkain kohtaamisia, tapaan vieraita, myyn IQM:n tuotteita ja projekteja ja selvittelen ongelmatilanteita.

Mihin kvanttitietokoneita käytetään ja mihin niitä voidaan käyttää tulevaisuudessa?

IQM tähtää toimittamaan kvanttitietokoneita yliopistoille ja tutkimuslaitoksille, jossa niitä voidaan käyttää opetustarkoitukseen ja tutkimukseen. Tämä vaihde luo pohjaa seuraaville vaiheille. Tekniikka kehittyy kovaa vauhtia. Seuraavissa vaiheessa niitä käytetään hyödyllisiin laskentoihin, joka tapahtuu suurteholaskennan ohessa eli supertietokoneeseen avuksi tulee kvanttikiihdytin, joka pystyy tekemään tiettyjä tehtäviä paljon nopeammin kuin varsinainen supertietokone. Sillä tavalla se tuo lisää laskentatehoa tai vähentää sähkönkulutusta vastaavasti tietyntyyppisen laskentatehtävän ratkaisemiseen. Sovellusalueita on mm. molekyylisimulaatioita, finanssialan applikaatioita, kvanttikoneoppimis-AI sovelluksia. Aika tulee näyttämään, mihin niitä tullaan loppujen lopuksi hyödyntämään.

Oliko sinulle lukion jälkeen selvää, mitä lähdet opiskelemaan?

Ei ollut kovinkaan selvää. Ykkösvaihtoehto oli teknillisen fysiikan opiskelu Teknillisessä korkeakoulussa (nykyinen Aalto-yliopisto), mutta oli myös muita vaihtoehtoja.

Mistä ammatista haaveilit lapsena?

Ei ollut selvää haaveammattia lapsena. Harrastin vapaapalokunta toimintaa ja olin palomiehenä, mutta ei sekään ollut haaveammatti. Olen ollut monesta asiasta kiinnostunut.

Jos nyt pitäisi valita, niin lähtisit opiskelemaan?

Nykyinen työ vastaa opiskelua. Ehkä lähtisin opiskelemaan samaa. Tämä on ollut hyvä valinta.

Olet väitellyt tohtoriksi, oliko se sinulle selvää, että haluat myös väitellä?

Se oli yhtenäinen jatkumo. Tein perusopinnot ja diplomityön tutkimusryhmään Teknilliseen korkeakouluun ja väitöskirjan teko siinä ryhmässä oli helppoa. Kaikki jatkui ennallaan. Työpaikan vaihtaminen olisi vaatinut aktiivisia ponnisteluja.

Mitkä ovat sinun vahvuudet?

Olen ollut laaja-alaisesti kiinnostunut erilaisista asioista, positiivisella elämänasenteella mennyt eteenpäin vaihtelevissa ympäristöissä, kerännyt kokemusta. Minulla on laajempaa kokemusta akateemisen ympäristön ulkopuolelta, mikä on auttanut nykyisessä työssä.

Mitä olet oppinut aiemmista työtehtävistä, mitkä hyödyttävät nykyisessä tehtävässä?

Olen nähnyt, miten asioita tehdään pienessä ja isossa yrityksessä. Nähnyt, millaisiin ongelmiin saatetaan joutua, jos yritystä johdetaan tietyllä tavalla. Monipuolisuus ja elämänkokemus helpottaa.

Onko sinulla ollut jotain käännekohtaa uran aikana? Mikä olisi pysäyttänyt?

Ei ole mitään yksittäistä käännekohtaa. Ura on ollut pikemminkin hyppelevää eri työpaikkojen välillä. On ollut useampia pienempiä käännekohtia.

Mikä sinua motivoi tällä hetkellä?

Meillä on jo aika iso tämä firma ja vastuu alkaa painamaan. Tämä on hyvää vauhtia menossa eteenpäin. Tämä aikamoinen vauhti motivoi eteenpäin ja uusien asioiden oppiminen ja uusiin tilanteisiin sopeutuminen, mikä on todella mielenkiintoista. Vastuu pistää motivaation liikkeelle. Itselle oli tärkeä asia, kun ensimmäiset työntekijät muuttivat ulkomailta Suomeen IQM:n takia. Tämä alkaa olla paljon vakavampaa ja tätä pitää tehdä suuremmalla vastuulla. On paljon motivaatiotekijöitä. Eteenpäin pääseminen ja onnistumiset tuovat motivaatiota lisää.

Miten operatiivisen johtajan rooli sopii sinulle?

Tämä rooli on aika hyvin linjassa omien kiinnostusten kohteiden kautta. Yritetään saada tuotanto pyörimään ja kaikki tukiprosessit ja hankinta toimintaan. Toisaalta olen perustajan roolissa mukana myynnissä. Tämä on vaihteleva työtehtävä.

Miten haluaisit kehittää vielä omaa osaamista?

Ajanhallinta on yksi kehittämiskohde. Selkeyttää omaa roolia kasvuyrityksessä. Kullakin perustajalla on aika laaja-alaiset roolit. Löytää oma paikka kasvavassa organisaatiossa.

Parhaimmat vinkit ajanhallintaan?

Oma perhe rajaa työhön käytössä olevaa aikaa. Varata elämän kaikille osa-alueille omaa aikaa. Keskittyä töissä täysillä töihin ja vapaa-ajalla muihin asioihin.

Mistä asioista et tinkisi oman jaksamisen kannalta?

Tärkeää oma tila ja oma aika. Hyvä yöuni.

Miten pääset parhaiten irti töistä?

Parhaiten pääsen irti menemällä mökille. Työasiat unohtuvat nopeasti.

Mikä on työssä kaikista palkitsevinta?

Kaikista palkitsevinta on se, että ollaan saatu IQM hyvään kasvuun ja saatu tunnettavuutta lisää. On mukavinta tavata uusia ihmisiä, jotka tietävät IQM:stä jo ennalta ja nähdä, että asiat edistyvät. Koska olen nähnyt tämän yrityksen koko elinkaaren alusta asti, jolloin sitä ei ollut olemassa, siihen, että nyt IQM on varteenotettava toimija tällä alalla. Se on ollut itselle kaikista mielenkiintoisinta.

Toisaalta myös itselle oli tärkeää ensimmäisen kvanttitietokoneen toimitus, saatiin jotain konkreettista valmiiksi. Se oli hyvin palkitsevaa myös.

Millaista palautetta olette siitä saaneet?

Verrattaen vähän siihen nähden, että teimme sen eteen kolme vuotta töitä. Mutta muuten olemme saaneet positiivista palautetta monesta suunnasta.

Millaisissa tehtävissä pääset parhaiten flow-tilaan?

Tietyntyyppinen rutiinitehtävä, jossa pääsee keskittymään samankaltaiseen työhön pidemmän aikaa, esim. suunnittelutehtävä.

Parhaita vinkkejä miten yhdistää työ perhe ja vapaa-aika?

Selkeä ajan rajaaminen ja keskittyy yhteen asiaan kerrallaan. Lastenhoito ja työtehtävien teko yhtä aikaa ei toimi.

Miten saat keskittymisrauhan luotua?

Helpoiten vetäytymällä rauhalliseen tilaan.

Millaisia tavoitteita sinulla jatkon kannalta?

Yrityksen kannalta tavoitteena on saada yritys mukavaan kasvuun ja välttää isompia karikoita. Startupilla voi rahat loppua eikä päästä seuraavaan rahoitukseen ja joudutaan isoihin riitoihin ja sisäisiin erimielisyyksiin. Jotta ne voitaisiin välttää. Positiivisessa hengessä viedä yritystä eteenpäin. Kasvavalla alalla on mahdollisuus päästä pitkälle.

Videolla sanot, että ajatellaan isosti ja vain taivas on rajana.

Tässä on samanlainen mahdollisuus kuin puolijohdetietokoneiden kehityksellä on ollut useita vuosikymmeniä. Tässä on pitkä kehitys edessä ja olemme hyvissä asemissa siinä kehityksessä. On herkullinen paikka ja hyvästä syystä voi ajatella isosti.

Kiitos Juha haastattelusta ja menestystä jatkoon.